FINDIK TEKE BÖCEĞİ VE İLAÇLARI

FINDIK TEKE BÖCEĞİ VE İLAÇLARI

Fındıkta teke böceği ve ilaçları bir veya iki yıllık genç sürgünlerin özünde beslenen larvalar, uzunluğuna paralel galeriler açar, sürgünlerin kurumalarına neden olur. Yoğunluğunun fazla olduğu bahçelerde önlem alınmazsa önemli ölçüde zararlar yaparlar.

FINDIK TEKE BÖCEĞİ KONUKÇULARI:

Başlıca konukçusu fındıktır. Nadiren ceviz, gürgen, kızılağaç, kavak, karaağaç ve dişbudak konukçuları arasındadır. Karadeniz bölgesinde fındık zararlısı olarak bilinmesine rağmen, kiraz, dut, elma, narenciye, kızılağaç, böğürtlen, saparna ve fındık altlarında bulunan yabancı otlar diğer konukçularıdır.

KÜLTÜREL MÜCADELE:

Genç sürgünlerde kurumaların oldukça belirgin olduğu dönemlerde Temmuz ortalarından yaprak dökümüne kadar olan süre içinde kurumakta olan tüm uç sürgünler kesilerek yakılmalıdır. Yoğunluk fazla olduğu zaman ilaçlama yapılmalıdır.

KİMYASAL MÜCADELE:

İlaçlı mücadelede, çıkan erginlerin yumurta bırakmalarının önlenmesi amaçladığı için ilaçlamaya Mayıs ayı ortalarından sonra başlanabilir. Bu zamandan itibaren ergin çıkışı izlenmeli ve çıkış başlayınca ilaçlamaya başlanmalıdır.

Fındık kurdu ilaçlaması yapılan yerlerde ayrıca uç kurutan ilaçlamasına gerek yoktur. İlaçlanan bahçelerde 1 hafta süre ile hayvan otlatılmamalıdır.Arıcılık yapılan yerlerde de kovanlar bir ay süre ile başka yerlere taşınmalıdır.

Kimyasal mücadeleye karar vermek için temmuz ortalarında zarar gören sürgünlerden yararlanılmalıdır. Bu dönemde rasgele seçilen 10 ocakta tüm sürgünler kontrol edilir ve ortalama bir ocakta 5 den fazla zararlı sürgün bulunursa orada ilaçlama yapılır. Zarar oranı eşiğin altında olan bahçelerde mekaniksel mücadele yapılmalıdır. İlaçlama, çıkan erginlerin yumurta bırakmalarını engellemek amacıyla yapılacağı için ilaçlamaya mayıs ortalarından sonra başlanır.

Kaynak : intfarming.com