FINDIK DA KÜLLEME VE İLAÇLARI

FINDIK DA KÜLLEME VE İLAÇLARI

Fındık da külleme ve ilaçları Fındıkta Külleme Hastalığının etmeni kışı hastalıklı bitki artıkların da geçirir. Erken dönemde yaprak ve yeni oluşan çotanakları enfekte eder, rüzgarla yayılır. Fındıkta Külleme Hastalığı ilkbaharda gelişme sezonunun erken döneminde yapraklar, genç sürgünler ve çotanaklar üzerinde belirtiler oluşturur. Bulaşık olan yapraklarda zamanla lekeler kahverengileşir, yapraklar matlaşmaya başlar ve ilerleyen dönemde de kuruma, kıvrılma ve vaktinden önce döküm meydana gelir. Genç sürgünlerde ve çotanaklar da zuruf yüzeyinde ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü, ilerleyen dönemde renkte matlaşma, kahverengileşme ve özellikle erken dönemde hastalığa yakalananlarda kurumalar görülür. Bu şekilde hastalık fındıkta hem verim hem de kalite kayıplarına neden olur. Hastalık tüm fındık üretim alanlarında ekonomik anlamda zarara neden olmaktadır.

FINDIK DA KÜLLEME İLE MÜCADELE:

KÜLTÜREL MÜCADELE:

-Sonbaharda yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıkları toplanmalı ve yakılmalıdır, bulaşık dip sürgünleri kesilmelidir.
-Bahçede nemi azaltmak, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için budama ve yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

KİMYASAL MÜCADELE:

Hastalığın kimyasal mücadelesi için aşağıdaki aktif maddelerin geçici tavsiyeleri yapılmıştır. Birinci ilaçlama hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde çotanak bağlama döneminde, diğer bahçelerde ise belirtiler görülür görülmez yapılır, uygun koşullar devam eder ve hastalık tekrarlarsa ürünün etki süresine göre ikinci ve diğer ilaçlamalar yapılır.Kimyasal mücadele iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Çisentili ve mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlama esnasında arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaştırılmaması son derece önemlidir. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalı, hiçbir şey yenilip içilmemeli, koruyucu maske gözlük ve eldiven mutlaka bulundurulmalıdır. İlaçlama bittikten sonra bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır.

Kaynak : intfarming.com